Äntligen!!

Jag fattar inte vad som hänt? Har han blivit bortbytt, har han studerat andra hundar eller är det helt enkelt bara så att jag mår bättre (han mår dåligt när mamma mår dåligt) & tagit mig i kragen & satt igång med träningen igen?

I söndags var vi på ridhusträningen & det gick allt annat än bra. Eller jo, visst kan han, men understimulerad pinscher i ridhus & försök till seriös träning, nä skulle inte tro det. Men när han inte var övertänd & kastade sig runt hit & dit så var han duktig ändå.

Har börjat med en ny grej, efter tips från Anette, att lära honom hans namn. Att han ska lyssna, oavsett, om jag ropar Aquiro. För jag har inte något tydligt väl inlärt ord för att han ska lyssna oavsett störning (hit är ju för tävlingsträning). Skäms på mig!! Men han har ju funkat så bra lös så jag har inte behövt tänka på det. Men ajja bajja mig. Så nu klickar jag in hans namn så att det är superpositivt, satte honom inne i köket, gick in till vardagsrummet, han fick ett "Aquiro" sen direkt jag såg honom så klickar jag. Kanske inte helt enligt boken, men det verkar funka, provade med minimal störning på promenaden & javisst, det funkade.

Sen idag fick jag även för mig att ta fram en spårapport (man får alldeles säkert inte ha dom inne på golvet, men alla sätt är bra utom dom som inte funkar har jag fått lära mig). Satte honom i köket & la den på hallmattan(runt ett hörn), sen fick han ett varsågod, när han stannade & nosade på pinnen klickade jag & gav godis, vad gör hunden då? Jo, han lägger sig ner & "smäller" med tassen på spårapporten! Klick, godis & massa beröm. Viktigast nu är ju ATT han markerar den tycker jag. Vill inte börja vara kinkig än.

Sen ut på kvällspromenad, la ett kort rakt spår med apport(inte samma som jag hade inne), gick promenaden sen spåret(när han fattade att det var spår på g blev han tossig), han markerade pinnen, jag blev så till mig så jag väckte nog de stackare som hunnit gå & lägga sig i grannhusen, hihi.

När vi kom in bad han om mer träning (stackarn har väl stort underskott). Så jag tog fram den fasade apporten... Kastade den först, samma visa som innan, han tror att det räcker med att nosa på den & kastar jag iväg den vill väl inte han ha den.. Men sen sprang jag iväg från honom med den & drog den i luften framför honom, stannade & han tog den! Höll som längst ca 2 sekunder (upprepade 4ggr). Lite försiktigt, men långt bak & ändå, han höll den! Multum med beröm, godis som belöning 2ggr & så beröm med favoritsnöret 2ggr. Sen undan med apporten snabbt. Kunde säkert tränat mer, men någon måtta får det ju vara:)

Hundvakt

Jajamensan, igår var jag (& Aquiro) hundvakt till ehm, ja, en liten skrutt, han är under namngivande:) En liten pinscherhane på 10 månader är han i alla fall, nyligen flyttat till ett nytt hem. Vi hade träffat matte & hund en gång innan, allt funkade kanon, både med hundar & mattar. Så så länge jag inte jobbar så ska jag ha den lille surikaten när matte är borta:)

Hundarna hade bara träffat varann en gån innan, men efter promenad & passivitetsträning inne så såg det ut såhär (Aquiro närmast, lillskrutt bakanför):
image157

image158

Jag brukar i vanliga fall aldrig ha framme ben om jag har hundar hemma som inte känner varann bra. Men lille surikat är lite ängslig av sig (det övas på det:)) & de har funkat så klockrent, Aquiro vaktar heller inte mot andra hundar, har hänt, men det är verkligen ett undantag. Så jag provade att ta fram två ben, det gick som synes hur bra som helst, men jag hade hela tiden koll på dom.. Så att jag, "dum" som jag är kunde hoppa mellan om det skulle vara något. Imorgon ska lille namnlös vara här ett par timmar igen, om Aquiro visste skulle han nog se fram emot det:)

Jag är helt slut efter en lååång härlig ridtur så jag ska vila en stund nu:)

Vackra Värmland! (lite bildbomb)

I helgen var vi & vilade upp oss i Värmland, i mina bortgångna farföräldrars hus i en liten by.  Vi kikade på Svenska Rallyt (ett par sträckor går i närheten), Aquiro var med & var kanonduktig! Fotade endel under resan, här kommer några smakprov:)


Galen hund påväg mot husse, ser ut som att han har underbett, men han har bara damp;)
tok


Förutom att åka på rally så gick vi även en sväng på "Trollstigen", där en konstnär/snickare gjort massa fina träfigurer, jag trodde att Aquiro åtminstone skulle reagera på alla ögon, men icke, han tyckte mest att snön var rolig att springa i.. Vi orkade gå ca 800m, i jobbig terräng, innan vi vände, ska tillbaka i vår/sommar & gå hela stigen på 3 km upp på berget, sen ner igen:)
troll


Hit men inte längre, vi gick till en grotta & var tvugna att leka turister:) Det roliga är att Aquiro är på samma ställe på båda bilderna, trots att vi bytt fotograf mellan:)
grotta2grotta


Han fick posera lite vid Smedammen, finaste killen! (inte det minsta partisk) sitter lite underligt, men är på helspänn för att få kommando att springa till mig...
sitter

Och då ser det ut såhär, fullt ös!
galen

När husse lyckats få hund att vara stilla (han är superbra med Aquiro men har inte samma snits som mig;)) så fick jag båda min killar på samma bild.
älsklingar


Spår

När vi var ute på långpromenad här om dagen så la jag ett spår i början av rundan, en vinkel (inte så skarp eftersom det var första vinkeln för honom). La även ut en pinne som apport. Sen rakt till spårslut.
Gick promenaden sen så kopplade jag honom en bit innan spårets början. Fick väl ligga ca 30 min, så inte så länge, men det blåste en hel del, så det hade flyttat på sig. Men han klarade det riktigt bra, var supertaggad när han förstod vad vi skulle göra:) Han markerade "apporten" (vi gick långsamt precis vid den) då blev det tokmycket belöning:) Vinkeln var inga problem alls.

Så nu är vi taggade att kämpa på med allt möjligt. Vardagslydnaden är största träningen nu, det går bra, håller på att träna husse lite med:)

Nej ska lägga mig & vila en stund nu.. Har varit på långpromenad med ett gäng av Aquiros hundkompisar idag i det ruggiga vädret..

Tjing!