Lillskiten:)

Haha, idag har han varit sitt gamla jag, lyssnat bra, väldigt mycket "will to please". Skönt att hormonerna går i berg & dalbana & att han inte är jämndryg nu när han är slyngel;) För då skulle det nog finnas viss risk att mitt annars så bra tålamod skulle ta slut;)

Hursom, vi var nyss ute en liten sväng, när vi var påväg tillbaka till bilen så gick vi igenom en "minipark"  som ligger precis bredvid parkeringen, där finns tre stycken jättestora upphöjda cirklar på marken, täckta med metall. Så de rör på sig & låter konstigt, men Aquiro har ju gått uppför metalltrappor, massa olika underlag mm mm utan problem, men dessa metallcirklar var tydligen bökiga, så jag fick se min modiga, nyfikna hund gå ett antal varv runt dessa, gå iväg & nosa, komma tillbaka & sen tillslut gå upp, efter visst lockande från mig (mest äsch, kom igen nu) jag satt hela tiden i mitten av en av cirklarna:)

Men när han väl hoppat upp så ville han liksom inte ner på en gång, han hade svansen stolt uppåt & gosade in sig i mitt knä & lekte lite med en pinne där "uppe", han var stolt han med:)

För övrigt så har han haft en jättejobbig period nu med hormoner & allt, så jag har bara fokuserat på att vardagen ska funka bra. Har inte ställt så mkt krav, mer än de självklara grundramarna såklart.. Han har fortfarande inte visat något dominansbeteendemot mig, inget som jag märkt & det vore konstigt om jag inte märkte. Mer att han visat "trots", testat gränser genom att inte höra vad jag säger..

Han är en tuff, orädd & hård hund, men samtidigt så mjuk, följsam & vill vara till lags, tål inte hårda ord om de inte är befogade på riktigt.

Vi ska sätta igång med klickerträningen & lära in lite tricks så vi kan ha roliga stunder när han är som drygast;)

Senare i em ska vi ut på promenad med Maj-Len, Wilma & Azzra, kanske borde man ta med sig kameran ut, ska nog göra det:)

& på lördag är det valpträff/träning som jag verkligen ser fram emot.

Slyngel;)

Nu börjar det helt klart märkas på riktigt att det sprudlar hormoner, både pga hans ålder & pga årstiden. Igår tog vi en längre promenad innan pappa skulle hjälpa mig att kika lite på bilen. Först på cykelbanor, sen i skogen. I skogen funkar han klockrent, vi såg rådjur, som han bara "visade" mig, han fick beröm & vi gick vidare. Han är väldigt uppmärksam i skogen, men på cykelbanorna finns det nog för mkt att nosa på verkar det som.

Sen dök det helt plötsligt upp en hund på cykelbanan, Aquiro gick såklart lös. Då var han faktiskt också duktig, även om det känns som att vi måste träna på inkallning mer (men den funkar alltid när vi tränar..men får lägga in mer & mer störning).. Hursom, han smög bara framåt, jag ropade på honom, då saktade han ner ännu mer, då sa jag "sitt", då satte han sig på en gång & väntade där, haha han är duktig lillkillen trots allt, så kunde jag gå fram, koppla honom & så satt han kvar när hunden passerade. Men hundmöten känns ändå som något vi verkligen måste träna på, har inte kommit så långt än att han kan gå vid min sida under hundmöten. Men det kommer, vi ska rikta träningen på hundmöten nu:) & inkallning som sitter i alla situationer. Nu är det sele & långlina som gäller på promenaderna.

Det var allt för nu. Ser fram emot nästa träningstillfälle:)

Valpträff/träning

I söndags hade vi då det tredje (eller är det fjärde?) tillfället som vi sågs. Det var lika roligt & lärorikt som vanligt:)
Denna gång ännu roligare än vanligt, tråkigt bara att inte Viktor & lilla Ebba kunde vara med..
Men Amigo med matte & husse var med, det var jätteroligt & speciellt att träffa Aquiros enda bror för första gången sen de var 8 veckor, de är faktiskt lika, både till utseendet & delvis till sättet. Men jag är mer än helt övertygad om att Petra ledde in mig på helt rätt valp, hon kan sina saker, men det var ju inget nytt;) Sen visade sig ju även Petras nya guldklimp Grace, en sån underbar liten varelse! Hon kan nog bli något riktigt stort, verkligen tuff & social!

Det blev mest prat & promenad för oss tvåbenta & bus & härj för de fyrbenta, men även bra avslappningsträning när vi glufsade mackor & fika:) Men vi tog ett litet pass ute med sitta/ligga kvar & kontaktövning med alla kullsyskonen runt omkring. Sen en kombinerad inkallningsövning & början till budföring/rapport. Hursom så var Aquiro helt slut när dagen var slut.

I den övriga träningen så håller jag på med föremålsintresset, uppletande osv, vill att han ska förstå vad han ska göra, det går väl sådär. Något som går mycket bättre är kommandot stanna. Har även börjat med att få till korrekta sättanden vid fot & mer & mer "ordentligt" (friare fot). Han får gå mycket lös, vilket funkar kanon. Även om hormonerna börjar märkas ordentligt. Han går alltid bakom mig igenom dörrar & jag tänkte utnyttja det & lära honom kommandot "bakom". Har börjat med att öka hans självförtroende genom att han får träna sin balans mm genom att klättra på stock & sten. Han verkar tycka att det är riktigt roligt, även att gå igenom tunnlar & liknande som man kan hitta ute. Vi övar även på att vistas i nya miljöer, bland mycket hundar, katter, folk osv. Samtidigt som vi fösöker ta det lugnt då det är en känslig period.

Han har däremot inga tendenser att morra eller liknande mot mig, det verkar vara väldigt självklart att jag är ledaren. Behöver väldigt sällan ryta i ordentligt. Räcker oftast med ett app-app, jätteskönt:) Han verkar dock vara inne i en pipig & ganska mammig period, men det har ju sina orsaker. Hoppas på att det går över snart.

Nej nu får det räcka med text för nu. Hoppas att det inte blev för rörigt, känner mig lite rörig nu;)

6 månader!

Ja, idag är lillknyttet hela 6 månader!
Har inte vägt honom på alldeles för länge, men han börjar ju väga endel;) Skulle tippa på 12kg, men har eg ingen aning, får kliva in på nån djuraffär som har våg. Mäter ca 45cm i mankhöjd, mätt av mig med linjal på jobbet:)

Han lyfter så gott som alltid på benet & man börjar märka att hormonerna snurrar i huvudet, men han går allt som oftast lös ändå. Men inte hemmavid, det är för mycket trafik:/  Koppelträningen fortsätter, när jag inte orkar/har tid så har han selen på sig.
Tror att de flesta mjölktänderna ramlat ur.

Annars så har vi kommit igång mer med klickerträningen, vi vet att man går efter matte genom dörrar, sätter sig ner om hon väntar. Han går runt mig & försöker sätta sig i rätt position när jag vill det, det går framåt åtminstone;)
Lugn & avslappnad överallt & funkar ihop med alla hundar han fått hälsa på plus att han är van & kompis med katter, hästar & folk av alla de sorter:)

Men nog har jag märkt av spökåldern då papperskorgar, tvättkorgar, osv varit objekt som man bara måste skälla på. Även vissa människor har han skällt på, men det är bara spökåldern, han är enligt mig en väldigt bra pinscher när det kommer till det sociala med främlingar. Han älskar de flesta efter tre minuter, men kollar alltid läget innan han accepterar dom för att senare överösa dom med pussar & bus. Men precis som Xerox så älskar han alla som jag känner mig trygg med & tycker om:)

På söndag är det valpträff/träning & det jag ser fram emot mer än vanligt med just denna träff är att få träffa Aquiros enda bror Amigo:)

Träning & lek

Började med koppelträningen igår. Kan tyckas något lite sent, men han hade knappt ett halsband på sig innan 4 månaders ålder & går allt som oftast lös nu med. Men eftersom vi bor i ett villaområde så måste han ju gå kopplad ibland. Han brukar inte dra så mkt & just koppelträningen tar ju inte så lång tid, den kräver bara massa tålamod, åtminstone på det sättet jag gör:)

Har helt enkelt gjort så att jag stannat varje gång kopplet blir spänt, så att han kopplar ihop "tryck" runt halsen med att man står stilla vilket är förbenat tråkigt.
Han är en smart liten skit & har redan förstått att man tar kontakt med matte & ser till att kopplet håller sig slakt. Men det är ju bara andra dagen idag & jag räknar med att det tar max en vecka, beroende på hur mitt tålamod håller i sig (alltså om jag struntar i att stanna eller släpper honom lös istället)...

I helgen var vi & hälsade på en kompis till mig, hennes sambo & alla deras djur. Fyra hundar, två stora vuxna (en blandis mellan rottis & golden, jäättestor) sen en valp som är stor han med & slutligen en liten chihuahua. Sen finna även 7 hästar & ett stort gäng katter i huset & på gården. Lille plutten var så himla duktig, lekte jättebra med hundarna & katterna var han kanon med. Han var även in i hästhagen & är inte det minsta rädd för hästarna. Kanske lite väl orädd nästan. Men trasslade in sig i elstängslet litegrann & fick en stöt :( Men han reagerade inte så mycket ändå & kom till mig för stöd, jag sa bara jaja, det var ingen fara, sen så var han sig själv igen..

Igår var vi på promenad med en gigantisk valp, kommer inte ihåg vad rasen heter nu, men den är ur grupp 2 iaf.. Stor som ett as & bara 6,5 månader. Så det blev mycket härj, men de lekte bra ihop.

Har börjat få in rutin på riktigt nu med att sitta & vänta på olika ställen, innan man får gå in, ut ur bilen, bara allmänt sitta still & vänta osv. Han är så duktig. Han är kontaktsökande & följsam vilket glädjer mig, förmodligen är det en kombination av hans gener & min träning när han var valp, lite credit måste ju jag få;)

Ser fram emot söndagen med valpträff & träning. Innan dess har jag tänkt att klicka lite föremålsintresse & kanske något mer. Det är vår & jag är peppad med träningen, har ju mer tid nu till lillknodden.

Just det, han har även hoppat sina första agilityhinder, ett minihinder & ett jättelågt däck. Han verkade tycka det var roligt & klättrar gärna på stenar, stubbar osv i lagom höjd & svårighet. Bra för självförtroendet:)

Träning & beröm

I söndags var vi (jag, Petra & Maj-Len, med hundar) hemma hos Maj-Len för lite träning.

Både Aquiro & jag var helt väck efter helgen, jag hade varit modell & gått visning, plus varit ut en vända på krogen.
Aquiro hade härjat med hundkompisar & varit i stallet med Madde & hennes hundar.

Vi var mer än trötta, så med tanke på det så var Aquiro väldigt duktig. Men vi var inte på topp. Småtjejerna däremot imponerar med sitt föremålsintresse, blev verkligen inspirerad att jobba upp det ordentligt på Aquiro, även om han i vanliga fall har ett bra föremålsintresse.

& Petra, jag måste haft nån hjärncell som fungerade, för jag hörde & förstod en del av ditt prat om träningsmetoder, föremål & uppletande;)

Träningspasset gick ut på passivitetsträning, sittande & liggande. Även början till platsliggning/kvarsittande. Sen gick vi runt & hälsade på varann, hundarna skulle sitta stilla. Sen gjorde Petra & Maj-Len nån mer övning eller två medans jag & Aquiro satt på golvet & glodde/var ute & kissade. Sen gick vi runt med hundarna lösa & skulle ha så bra kontakt som möjligt trots godis, syskon mm tätt inpå. Gick över förväntan (även om min förväntan var sänkt idag pga tröttheten).

Valparna är helt fantastiska, de är ju inte ens 6 månader än! De är lugna, stabila, vackra & helt underbara! Detta trots att de är i spökåldern, tänderna växer & hormonerna bubblar. Att de dessutom fått en fantastisk start i livet & en kanonfortsättning är inte helt fel heller. Nej, jag är absolut inte partisk;)

Väntan...

Lämnade Xerox kl 07.40 imorse på Strömsholm. Han var positiv där inne ända tills han såg sprutorna, då la han sig under en bänk. Lilla plutten. Jag var med tills han fått sin pre-dos av lugnande inför operationen, så att han skulle slippa värsta stressen.

Han tittade efter mig när de gick iväg med honom, men då hade svansen kommit upp till sin vanliga position istället för mellan benen där den hamnade i samband med sprutorna. Han viftade dessutom lite på den, men förmodligen av oro.

Älskade hund. Sitter på jobbet & försöker koncentrera mig, men tankarna är hos Xerox. Väntar på att telefonen ska ringa så att jag får veta, hoppas att de kan svara tydligt & har en prognos. Så att jag kan börja tänka & fundera på framtiden.