Aquiro & Gibbe, bildbomb

Så, nu har vi haft en härjträff till:) Kusinerna går riktigt bra ihop, men idag höll dom på & gruffade lite, vi vet inte riktigt vad de pysslar med, de är ju nästan jämngamla & båda var trötta idag så de måste väl kaxa sig lite;) Men de  gillar varann & Gibbe verkar trots allt se upp till Aquiro, han följer gärna efter honom. Aquiro har som vanligt sin "låt gå" attityd, han är lite väl snäll kan jag tycka, men det är väl bra:) Nog med babbel, här kommer ett gäng bilder:

Pinschrar som vi är måste vi ju kraaamas:) Är nästan hundra på att det är Aquiro som är längst bort.. Syns knappt på denna bild, eftersom den är förminskad, men Gibbe pussar Aquiro:)
image122

De hittade någon sorts band att leka med, de lät & härjade, kul att se:) Vet inte vem som är vem på bilden, men förmodligen Gibbe som har bandet, Aquiro tyckte mest att själva springandet & fuskmorrandet var roligt.
Busar

Här belönar jag precis vid fotgåendet. Han var mycket mer fokuserad på mig idag än sist, även om han tycker att Josse & Tobbe är väldigt roliga:)
Fot

Visst kan han ha kontakt, busungen.
Kontakt

Blev ytterst korta platsliggande, det var fuktigt & rått ute. Men det här är Aquiro iaf:)
Aquiro ligger

Pär gjorde "puss" med Aquiro, men fotografen var inte tillräckligt bra..
Pär & Aquiro

Här är Tobbe med de båda odjuren, vet tyvärr inte vem som är vem..
Tobbe & odjuren

Här är jag (trollet) med båda busarna, Aquiro som sitter vid mig, Gibbe står.
Jag, Aquiro & Gibbe


Gibbe till vänster som gör "pang" , Aquiro till höger, ligger. Josse som kommenderar:)
image123

Fick bara en okej bild på när Aquiro gör "puss", man får passa näsan till & från;)
image124

Klubben & Vardagsbestyr

Vi var på klubben i onsdags, det var baara schäfrar där först & jag blev livrädd, haha, man är så töntig!
Men när jag skärpte mig så var han kanonduktig! Men han blev alldeles spak & lite stressad av en tant som skrek "LIIIIGG!!" jätteargt till sin stackars schäfer så det hördes över halva Västerås..
Men jag vågade släppa kopplet, nästa gång vågar jag nog koppla lös honom, han går så fint! Övade på fot, nåt ställande under gång, platsligg & kvarsitt, hopp & allt detta med jättemycket störning. Jag var riktigt nöjd, stolt & avslappnad när vi åkte hem:)

Vardagen funkar bättre & bättre. Vi övar mycket på hundmöten, han har glömt bort hur man ska bete sig där, han vill fram till alla hundar. Men flitigare med besök på klubben så tror jag att det blir bättre:) Han går bättre & bättre lös också, underbart, en pinscher som inte får springa lös blir tyvärr inte någon lycklig pisncher.

Han har även blivit vakthund, en balanserad sådan (sålänge jag är med, annars kan han okynnes-skälla på folk tydligen). Men inte så det stör. Han är superduktig med barn, han verkar trivas kanon med dom & förstår att man måste vara försiktig:) Han får bara sova i sängen när Pär jobbar, jag gillar inte att sova ensam...:)

Nu har min hjärna klappat ihop, men här kommer en bild på mina killar som myser i soffan:)
image114


Tricks

Jisses så lättlärd Aquiro (& de flesta pinschrar) är! Jag har varit slarvig/lat/fokuserad på annat, så han har mest fått lära sig vardagslydnadsgrejjer & tävlingslydnadsmoment. Men igår fick jag ett infall av klickerträningsmani;)
Jag började med att få upp intresse för en öppen kökslåda (han ska lära sig stänga lådor sen). Efter det fortsatte jag på puss, har bara börjat jättesmått & med belöning i munnen. Han förstod vääldigt snabbt, så nu hoppar han upp när jag nästan står upprätt på kommandot puss:)
Ska lära honom ett gäng till tricks, tips mottages tacksamt! Gärna lite annorlunda.
Rulla runt kan han, numera puss också. I vardagen kan han "gå runt", då går han på rätt sida en stolpe, träd, person etc, eller så byter han sida om mig. Kommer inte på mer nu. Ja förutom allt som har m tävlingslydnaden att göra.

Jag har några egna förslag på tricks:
-Buga
-Vinka/tass
-Spela död
-Stänga lådor
-Snurra(gå ett varv runt sig själv)
-Vandra (gå på bakbenen)

orkar inte skriva fler nu;)
Men jag fattar inte att jag inte tränar mer med klicker, dumma dumma mig! Han älskar det, svansen går i ett & man verkligen ser hur han klurar!:) Underbart med en hund som tänker själv! Samtidigt som det är oerhört jobbigt ibland;)

Bus & härj:)

Ja, det blev det när vi sågs, jag, Aquiro & så Josse & Tobbe med deras galet söta Gibson.
Vi träffades vid gamla övningskörningsbanan & utgick därifrån, först fick hundarna inte hälsa, men jisses, två slynglar som tyckte att den andra verkade vara det roligaste någonsin. Men de är duktiga de små skruttarna.
Sen släppte vi odjuren lösa. Jag, som är en riktigt skruttig fotograf, hade åtminstone kommit ihåg kameran:)

Vem är vem egentligen?? De är jättelika! Nu tror jag att det är Aquiro till vänster & Gibbe till höger. Men Gibbes mamma Winnie är ju Aquiros mamma Wilmas syster, så kanske är inte likheten så underlig;)
Aquiro & Gibbe 3

Surikater, pinscherbus är underbart. De kramades, pussades & for runt. Vet inte vem som är vem här.. Men tror att det är Aquiro som står på två ben..
Aquiro & Gibbe 2

Mer bus. Ingen aning om vem som är vem:)
Aquiro & Gibbe1


Jossan var dagens mest populära person:) Aquiro hade ingen större lust att träna med mig, förmodligen mitt eget fel, så jag fick njuta av att se att min hund minsann kan ha en i princip helt okänd förare & sköta sig kanon:)
Här visar Jossan någon sorts dubbel-lydnad med hundarna. Aquiro i utgångsposition, Gibbe på andra sidan.
Dubbel-lydnad


Blev lite lugn träning också, här en liten platsliggning, jätteduktiga hundar! Aquiro till höger, Gibbe till vänster.
Platspojkar

Här är det cirkuskonster på hög nivå, haha, någon sorts studsbolls-gungbräde-trick?;) Aquiro till vänster & Gibbe till höger. Jag tror banne mig att det var frolicen som gjorde det, så jag åkte raka vägen till hemköp & köpte en påse:)
Aquiro & Gibbe 5
Aquiro & Gibbe 4

Det var jättetrevligt att ses & jag hoppas att det blir fler gånger:) Nu är Aquiro sopslut vilket är bra, för mamma ska iväg & roa sig:)

Tokhund!

Igår gjorde Aquiro bland det roligast någonsin (kan ha varit ett sånt "had to be there"-moment, men skit samma). Vi hade varit på IKEA & shoppat & köpt bland annat en lampa med tillhörande glödlampa, förpackningen hade vi ehm glömt att plocka undan. Så den hade Aquiro hittat & kom med när vi satt & åt, han får inte härja runt i köket när vi äter utan antingen ligga på sin filt eller uppehålla sig i ett annat rum eller ute om dörren står öppen.
Hur som, jag vill inte skälla på honom när han hämtar grejjer, vill ha en hund som tänker själv & vågar komma med upphittade prylar, så han får oftast beröm & ett loss, ev godis som extra förstärkning.

Vi reagerade båda två på hur försiktigt han bar & ställde ner kartongen & kommenterade det, men precis när vi sagt det så höjer han ena framtassen & tar i för kung & fosterland & mosar kartongen. Asgarv utbröt i köket & Aquiro den lille clownen älskade det & fick lite lagom med damp på kartongen. När jag hämtat mig från det värsta skrattanfallet så ber jag honom att hämta delarna av kartongen & det gör han:)

Han såg så rolig ut, ibland undrar man vad som pågår i hans lilla söta huvud.

Idag har vi tränat ett litet pass, med bara boll & pinne som belöning, funkade kanon!:) Har lagt in kommandot fot nu, ska bara finslipa utgångspositionen:) Något har hänt, han är mer kontaktsökande & träningsvillig. Men han har börjat vakta lägenheten den lille skiten. Men på ett balanserat sätt, även om han är mer skeptisk nu (hemma) så gör det inget, vem som helst ska ju inte vara hos oss. Ute & hos andra är han samma som vanligt, fick beröm på djuraffären att han var en sån öppen & social pinscher *superstolt matte* :)

Lydnad klass I & II

Victor frågade mig idag vilka moment vi håller på med nu. Blev lite fundersam & skrev ner alla moment i ettan & tvåan & sen vilka vi har påbörjat, tränar eller är ganska färdiga med. Jag vill inte räkna några moment som färdiga även om vissa under tränar är mer klara än andra. Jag tycker inte att jag har stressat honom alls, även om det är en stor bunt moment vi har på snurr. Både han & jag älskar lydnadsträningen.


LK I

Påbörjade:
Apportering

Tränar:
Platsliggande
Platsläggande
Ställande
Hopp över hinder
Inkallning
Linförighet
Tandvisning

Vilket innebär alla moment (8/9 där det nionde är helhetsintryck).
Alla de som är under träning går riktigt bra. Största nu är att få honom att göra flera moment utan belöning & verkligen göra hela momenten klockrent. Ska motivera med ett gäng köttbullar efter momenten, han är smart, han kommer fatta. Sen även öka störningsgraden. I dagsläget klarar han av viss störning i de flesta moment.

LK II

Påbörjade:
Apportering
Inkallning med ställande

Tränar:
Platsliggande
Fritt följ
Platsläggande
Fjärrdirigering

Vilket innebär 6/9 moment, där det nionde är helhetsintryck. Det ena som är kvar är något som känns minst lika skrämmande som apporten, början till rutan. Där kommer vi nog behöva hjälp. Framåtsändande klarar jag nog kanske att lära honom på egen hand & stanna/stå kan han ju redan, hmm. Men den där rackarns rutan, att gå rakt framåt ojoj.. Kanske jag som förstorar upp? Det andra är fritt hopp över hinder, känns inte som några större problem..

Jag är noggrann med att inte träna moment som liknar varann för mycket under samma pass. Men kan träna tex både ställande under gång & läggande under gång under samma dag. Jag börjar komma underfund med hur man lär honom & motiverar honom.

Så, alltså borde vi kunna klara oss minst upp till trean(alltså bli uppflyttade från tvåan). Sen om vi kommer kunna tävla trean vettefan, men förhoppningsvis. Största stötestenarna kommer att vara 1. jag. 2. hålla motivationen uppe genom alla moment (dvs delvis jag). 3.väder, vind & nerver, det är trots allt en känslig pinscher jag har;)