Utställningshelg!

Började i lördags (efter hysteriskt lite sömn, min utomordentliga taktik för att inte (orka) bli nervös, funkade kanon!). Var på plats på Strängnäs BK för årets upplaga av Mälarpinschern strax efter kl 9.
Aquiro skötte sig exemplariskt, tråkigt bara att han blev så matt av värmen & all uppståndelse, annars hade vi mer än gärna deltagit i trixbanan. Var nämligen & smygprovade den lite & lät honom nosa runt lös litegrann bakom den. Men vår agilitydebut kommer så småningom. Räckte med att det var min utställningsdebut den dagen tyckte jag:)
Domaren var tysk & var intresserad av tänder/bett & framförallt rörelser, det blev galet många varv i ringen, tur att man är gammal 800m-löpare;)

Aquiro rörde sig inte alls som han brukar eller så bra som han kan, men det är ju sånt man kan förbättra.
Kritiken åkte (förhoppningsvis) hem med Petra, men jag kan inte någon tyska, så jag skulle nog inte förstått så mycket ändå. Han slutade i alla fall som femma av åtta juniorhannar.

Söndagen i Västerås, Lövudden. Skrutten skötte sig exemplariskt även denna dag. Men domaren var jättehård med den röda färgen & verkade föredra svarta hundar, så inte så mycket att göra något åt, han rörde sig något bättre, men inte så bra som han kan. Det blir väl öva, öva. Även om jag är mer taggad än någonsin att ägna mig åt lydnaden & agilityn, inte snubbla runt i ett utställningskoppel;)
Hur som, resultatet från Lövudden blev ett 1:a pris, så inte alls fy skam, kritiken lyder som följer:

"Maskulint huvud. Skallen får inte bli bredare. Bra hals. Bra hals- & rygglinje. Fina proportioner. Välvinklad. Bra tassar. Kunde ha längre steg. Något oren i färgen."

Nu är det verkligen dags att krypa till sängs.
Tack alla pinschervänner för en fantastisk hundhelg!

Träningstokar

Ja, jag skulle egentligen bara ut på en kvällsrunda någonstans på landet, hade varit hemma & bokat tvättid så jag tänkte åka ut mot johannisberg, men hamnade på Ekeberga, hoppsan;)

Trodde såklart att jag skulle vara ensam där, klockan halv tio en torsdag, men icke! Var tre personer & fyra hundar på plats. Så vi började med att gå en snabbis,kopplad rastning, sen platsliggning & kvarsittning med de andra hundarna som störning. Gick kanon, trots småfuktigt & lite kallt i gräset:)

Sen tog vi lydnadsplanen i besittning & övade fritt följ, med släpande koppel m tanke på de andra hundarna, hade nog inte behövts, min lilla skrutt var underbart duktig! Under själva marschen & i svängarna är han jätteduktig, går bitvis en enligt mig nästan perfekt fot:) Har så smått börjat lägga in kommandot nu med. Sättandena (utgångsposition) börjar ta sig de med, så roligt!

Sen varvade jag fria följet med inkallningar, början till sättande, läggande & ställande under gång, har varit väääldigt försiktig med att introducera alla på en gång, vill eg inte det, men han känns mer fokuserad om han inte vet vad som händer, han är sjukt positiv till allt i lydnadsväg som jag presenterar:) & både han & jag blir mer & mer säkra på att vi kanske faktiskt har någon liten aning om vad vi pysslar med;)

Sen gick vi bort till agilityplan (efter en kort kvarsittning eftersom de andra hundarna var perfekt störning). Han gick själv upp på vipp-brädan, så jag höll emot den så han knappt kände att den vippade, så nu är han neutral vad gäller den. Sen körde vi slalom, 4 pinnar, man märker att han redan förstått vad det går ut på, hur vet jag inte;) Men jag har ju en gång i tiden fått tips om hur man lär in slalom av jätteduktiga Stefan som håller till ute på Ekeberga.

Efter det tog vi ett par tunnlar, dom är tydligen roliga. Sen ett fåtal låga små hinder sen ett lågt däck fram & tillbaka, efter det fick han rastas lite, även nu kopplad, innan vi åkte hem, nu har jag en rätt mör hund som ligger i sängen & snusar:)

Just det, all belöning med hans vanliga foder, funkar kanon, försökte med trossen vid tunnlar & hopp, men det var godis som gällde & beröm från matte:)

Och en mycket nöjd & stolt matte. Så nu kan jag leva med om han inte beter sig klockrent i helgen, för då beror det bara på mig, vilket känns ehm, mycket bättre;)

Träning & svampplockning

Igår vad vi ut till Skultuna BK & tränade, först gick jag & Anna en promenad med Aquiro & Alwa, sen satt vi & kikade på träningstävlingen som var där, hundarna fick bra passivitetsträning.

Sen kom resten av gänget & regnet. Så vi fick pausa lite. Sen hade vi ringträning & sen "fri träning" kändes kanonbra alltihopa, vilken arbetsglad hund jag hade! Ska tydligen ställa både Aquiro & Alwa på lördag, men det känns bra, tror att Petra kanske smittat mig lite med sina tävlingsnerver (som är helt fantastiska!). Jag kan också vara lugn, kan jag med stort självförtroende skriva nu, men kommer nog vara annat på lördag;)

Både jag & Aquiro var i stort behov av ett ordentligt träningspass, sättandet i utgångsposition börjar kännas mer & mer som att han förstår. Fjärren är kanon & även fritt följ känns jättebra:) Inkallningen även den & platsliggningen känns bättre & bättre. Men han har ju sin berg & dalbana just nu med hormoner & allt, så jag är bara glad för varje träningspass som känns bra:) Att han kan kommandona bra märks eftersom jag kan kombinera dom lite hur som.
Något som jag blev mycket förvånad över var att Aquiro reagerade på åskan, han som aldrig reagerat starkt på något ljud innan, men det är väl spökålder fortfarande. Men jisses vad svårt det var att inte bli hönsmamma & trösta & krama, haha, men jag Vet ju Mycket väl att det är det sämsta som man kan göra. Tror ändå att jag skötte mig acceptabelt under hans hemska minuter:)

Nu på kvällen har jag & Anna (med hundar) varit i skogen & plockat svamp, hundarna har fått vara lösa ett par timmar, så underbart för dom. De är så duktiga de små knoddarna! Vi avslutade med att åka till ett gammalt grustag & åtminstone Alwa badade, Aquiro blötte knappt ner tassarna;)

Tack alla underbara hundmänniskor för att ni finns! Ni betyder så otroligt mycket! Är så skönt att vi har vår lilla "stödgrupp";) Stora Kramar!

Bildgömma!

Hittade ett par bilder i mammas dator (jag bor här nu när hon är bortrest). Från min systers student då Aquiro var med både vid skolorna nere på stan & sen på bjudning efteråt. Där om någongång visade han vilken kanonhund han är! Blev lite stressad när alla fulla småbarn åkte runt i sina traktorer, men då behövde man inte gå långt bort innan han kunde koppla av igen. Här kommer ett par bilder:

Står vid Arosvallen/Carlforska, alla traktorer åker förbi max 2-3 m ifrån oss, här inga problem alls, det var neråt stan som det blev lite jobbigt.
Duktig


Ligger & pausar i skuggan av en reklamskylt, mitt i stan.
Bupp

Sitter utanför Carlforska, visst ser han maffig ut??!
Huh?

Krassel krassel

Lilla plutten har fått en släng av kennelhosta:(
Han har ingen feber & äter bra, men hostar endel, inte så regelbundet eller ofta, men ändå. Han är ynklig & går absolut inte att lämna ensam, mammig som få, mer än vanligt. Så han har fått ligga i sängen med mig. Nu ligger han i mammas säng (jag bor här när mamma är bortrest) på rygg med alla tassarna i vädret, haha sötskrutten. Inte vill han ut heller, det regnar ju.

På något sätt så tycker jag om att det är såhär, vi är krassliga tillsammans & han påminner om sig själv som valp, lite lagom hjälplös & matte är bäst & viktigast i hela världen:) Samtidigt som jag vill ut & gå långpromenad, träna & se den självständiga, självsäkra tonårs-Aquiro. Nog för att valptiden var underbar (ja, jobbig också) så saknar jag den inte så mycket ändå. Det är underbart att se hur han utvecklas, mognar. Trots att han kan ha duktigt selektiv hörsel ibland.

Men på det stora hela så är det precis som det ska vara att ha hund, enkelt, roligt & underbart:)

Jag har en hund som jag kan ha med mig i princip överallt (där det är lämpligt att ha hund med). Han kan slappna av & bete sig riktigt bra med tanke på att han inte ens är ett år än (10 månader om 8 dagar). Vad som är medfött & vad som är min förtjänst vet jag inte, vissa dagar tar jag åt mig allt & andra dagar så tror jag att det bara är gener & första 8 veckorna som sitter i. Men allra högst troligt är ju att det är någon sorts kombination:)

Nej, nu ska vi försöka få nåt gjort idag. Laga lite mat:)

Bilder från promenad/träning

Visst har han föremålsintresse!:) Här har han hittat något spännande på marken.
Föremålsintresse


Siktet inställt på matte & förhoppningsvis en belöning;)
Siktet inställt

Står mest & ser söt ut
Sötis


Ehm, man kan ju inte alltid visa sig från sin bästa sida heller, men Hej vad det går!
Wee


Platsliggning, han känns mer & mer säker på det, kanske för att vi övar extra mycket på just det momentet. Ska lägga in mer & mer dold förare med.
Platsliggning


Platsliggning även här, men mest i fotosyfte, Aquiro har fått nåt spännande i nosen.
Vädrar

Tänker inte tjata mer om vilka moment vi tränar, bara att det är himla roligt att både han & jag verkligen gillar lydnadsträningen!:) Han är så lättlärd & positiv. Sålänge som jag är lugn, tydlig & positiv såklart. Det som känns svårast av allt är fortfarande alla apportmoment, men det kommer nog gå vägen det med, med mycket träning & bra tränare:)

Äntligen

Ja, äntligen kan vi börja träna på riktigt, en stund åtminstone, innan nästa hormonvåg kommer över oss.
Idag började vi med fot (alltså börja lägga in kommandot) då jag tycker att han under gång har tillräckligt bra position, utgångsposition måste vi öva mer på, men även det tar sig! Idag var det endast trossen som belöning, inget godis alls:) Det gick över förväntan! Han såg den verkligen som belöning. Blev även lite spontan platsliggning bredvid bilen (asfalt) för att han inte skulle hälsa på en man som jobbar i huset, klockrent.

Han gick superfint fot, nästan för bra, väldigt motiverad hund, vi tog bara mycket korta bitar, sen belöning i form av kamp. Jag gick mest runt på gräsmattan i olika tempon sen när han spontant kom & gick fot så sa jag fot, braa & på mitt bra fick han kampa lite med trossen:) Tränade även två inkallning med ställande, men bara till själva stoppet, just nu är det dubbelkommando & kasta leksak bakom, vi har inte kommit längre, men vågar inte tjata momentet ändå, han lär sig så otroligt snabbt, vill ju inte riskera temposänkning i släta inkallningen. Är lite i valet & kvalet om jag ska ha olika kommandon på släta inkallningen & inkallning med ställande/läggande osv.. Inkallning med läggande har vi råkat göra ett par ggr, när han varit ouppmärksam/långsam fram till mig under promenad får han ligga/sitta ner, innan han får gå vidare, så ibland när han väl lyssnar & kommer med bra fart (hrm) så säger jag ligg innan han är riktigt framme, han kastar sig ner, vem behöver en bc när man har Aquiro;)

Känns även som att han använder nosen på ett annat sätt, i våra leta pinne,tross eller annat så jobbar han bättre & bättre, mer fokuserat & orkar längre, underbart!:) Så härligt att se att all träning har gett resultat.
Vi har även börjat åka ut till klubben lite då & då för att träna med störning, men bara när han känns som att han klarar det, inte när det är kottar i öronen, då är det ingen idé.

Uppdaterar mer när jag har mer tid. Nu är det fokus på att inte bli sjuk & att jobba..