Världen är så stor så stor...

Aquiro är fortfarande en liten knodd, men benen blir längre(snart tar han sig upp i soffan utan hjälp, då får Xerox lita endast på mig för att få vara ifred;)) & han växer så det knakar.

Han vill upptäcka hela världen! Det är så underbart att titta på när han försöker få loss kvarblivna löv från buskarna eller fundera ut hur han ska ta sig upp, ner eller till någonting. Eller när han försöker lista ut vad mamma vill att han ska göra för att få äta upp den efterlängtade maten eller godisen.

Han sover hela nätterna & vägrar gå upp innan han är helt säker på att jag verkligen ska upp, haha precis som Xerox:) Sover fortfarande mycket & jag försöker se till att han på dagarna inte sover hos mig, han har blivit lite bortskämd med att ligga i mitt knä *skäms*.. Men nu är det ändring på det & ensamhetsträningen ska sättas igång mer strukturerat nu. Han är duktig med rumsrenheten, han har fattat att det är ute man ska göra ifrån sig, men det händer ju fortfarande olyckor, om jag är för seg (eller som igår, precis kommit ur duschen, då vore det bra med en tomt) Men när det har regnat så gör han som "storebror"  Xerox, håller sig hellre inne, skillnaden är ju att Xerox faktiskt Kan hålla sig:)

Jag måste försöka slappna av & tro på mig själv i mitt formande av en hund, istället för att klandra mig själv & oroa mig.. Var på självkänsla-föreläsning igår, så det kommer nog ordna sig;)

Nej nu ska jag väl fortsätta med jobbandet.
Hoppas på en liten pinscherträff snart:)

Gamla inlägg från gamla bloggen

17/1-2005

Idag har vi varit ute med våra träningskompisar Helena och hennes två hundar. Först lite promenad sen lek(ja, hundarna verkade eg vilja träna eftersom de bara var runt oss)
Så vi tränade.
Fritt följ, jääätteduktig:) Och ställande under gång(med störning, en av helenas hundar for omkring Xerox men han stod stilla och ignorerade henne när hon for runt honom vid inkallningen), inkallning med ställande som gick jättebra. Provade även sättande under gång, men där får vi finslipa på vad SITT betyder haha. Säger nog "sätt dig" för ofta =P Men alldeles ypperligt att träna snabba sitt & ligg inne med klicker!:) Ska låna en klickerbok så jag gör helt rätt bara...
Märktes att vi inte tränat på ett tag för han blev tröttt(!) Så då blev det mer lek och mindre träning på slutet, det var uppskattat:) Sen fick hundarna leka med varandra igen och nu var det lite mer fart=)
Sen när vi kom hem (här är det fullt ös;)) så tänkte jag träna lite kloklippning, så jag la honom upp&ner i mitt knä, tills han slappnade av(tog 1/2 sek) sen tog jag fram klotången så han fick se den, höll kvar honom lugnt tills han slappnade av, sen tog jag den närmare, väntade tills han slappnade av osv, tillslut var jag alldeles vid klon då låtsasklippte jag i luften tills han slappnade av, då fick han godis och leka lite. Slut på kloklippningsträningen för idag, jag är nöjd=)

Verkar vara mindre intressanta löptikar nu för han är mer lyhörd. Skönt.
Nej nu ska vi äta innan det blir mys i soffan.


22/1-2006

Jag har börjat så smått med klickerträningen.
Började med att klicka in honom igen. (Petra har redan gjort det så han förstod mkt snabbt vad det hanlade om).
Sen så började jag belöna ett naturligt beteende som han gör relativt ofta för att få honom att förstå att det lönar sig att göra saker:)
Jag valde "bugningen" som han gör när han går upp efter att ha vilat.
Det har vi tränat nu ett par gånger och nu räcker det med att jag tar fram klickern så börjar han vifta på svansen=) Det är så roligt att se!
Och han verkar dessutom ha förstått vad jag vill, att "buga" = klick = godis :)
Så jag tror bestämt att vid nästa träningstillfälle ska jag lägga in kommandot. Men vi får se.
Sen så är det bara min och kanske lite Xerox fantasi som sätter gränserna för vad han kan lära sig:) Men vi ska nog mest försöka hålla oss till lydnadsmomenten.. Men om jag känner mig själv rätt (& Xerox) så kommer det nog bli endel lustiga tricks också;)

25/2-2006

Tänkte uppdatera lite hur det går för oss.
Vi har haft en jobbig period med lite trubbel. Xerox har varit trotsig, jag har haft ont och varit stressad osv. Men nu har det äntligen vänt. Jag har fått medicin och alltså mer ork att göra saker. Och det känner såklart Xerox och blir sitt bättre jag;)

Jag har börjat lära honom ett nytt "trick", i brist på annat är kommandot "voff" och då ska han låtsasfånga luft, slå ihop käkarna runt ingenting alltså. Han fattar så snabbt! Men det tar ett tag innan det sitter. Så nu kan han vandra, buga & snart "voff". Han älskar verkligen klickerträningen=)

Sen så fick jag en glad överraskning igår när jag la ut ett rakt godisspår (var längesen nu) och han spårade rakt! Det har han inte gjort förut. Jättekul att se. Gjorde bara två kortare spår, men med ganska långt mellan godiset. Men han var jätteduktig och klarade det galant, hoppas det håller i sig.

Idag har han varit med mig utomhus i det fina vädret hela dagen, han somnade redan i bilen påväg hem och nu ligger han utslagen i soffan:) Jag har börjat slappna av igen och har honom mer och mer lös och det funkar bra. Jag känner inte att jag behöver ha koll på honom hela tiden i stallet tex, jag vet att han håller sig i närheten och sen kommer han och kollar till mig då & då och ibland så ropar jag på honom och då kommer han.
Hundmötena går mkt bättre, men det beror fortf endel på vilken hund vi möter. Häromdagen mötte vi en amstaff i slakt koppel på en cykelbana och det gick som en dans, men vi har även mött en collie som han blev lite sur på så jag vet inte. Men nu var det ett litet tag sen han verkligen fick leka med nångon annan hund, fast han har inte varit så värst intresserad, leker inte matte så leker inte Xerox;)

Han har fått följa med mig till jobbet, men får tyvärr inte komma in pga allergi, men han funkar kanon att ligga i bilen. Då har jag dessutom mer tid på lunchen & raster då jag slipper åka hem. Jag hoppas att han ska få följa med in på jobbet i framtiden då han som är "allergisk" själv har hund, så jag tänkte att man kunde prova lite försiktigt.

Vi ser fram emot viltspårskursen väldigt mycket. Ska bli roligt att se hur Xerox klarar det. Jag tror att det kommer gå fint och hoppas på dämpad jaktlust. Men sålänge han får sin aktivering så märks den inte så mkt. Därför hoppas jag att jag får vara smärtfri. Men mer ljus nu på våren kommer nog göra sitt det med:)

Nej nu ska jag också gosa ner mig i soffan.
Det var allt just nu.


2/3-2006

Igår var vi på en riktig långpromenad med Petra och Vera. Riktigt mysigt!
Xerox var helt slut när vi kom hem(och jag med för den delen). Han var helt otroligt duktig hela promenaden, gick lös i princip hela tiden och brydde sig inte om andra hundar (vi hade visserligen hjälp av Vera, men mitt självförtroende behövde det) Han visade sin allra bästa sida, tur det så inte Petra behöver ångra sig =P

Idag har han varit med mig hela dagen. Vi åkte tåg till Sthlm på fm, han låg och vilade nästan hela vägen (ett tag på rygg i mitt knä, vaddå avslappnad?). Han fick mycket beröm och det kom fram en hel del människor och frågade om honom. Kul. Men tur att det inte blir så ofta ändå..

Jag skulle träffa kompisar för att göra grupparbete på T-centralen. Hade med mig filt som han kunde ligga på och han var jätteduktig trots massa duvor som spatserade bara någon meter framför nosen, han är verkligen helcool, somnade där på fiket på t-centralen, lugn som en filbunke. Sen efter ca 2 h åkte vi hem igen, men tåget var lite trasigt (läskigt) så vi blev minst 45 min sena hem till Västerås. Pust. Men Xerox tog det med ro och vilade och tittade ut genom fönstret om vartannat.
Jag hade tänkt ta en längre promenad här i krokarna när vi kom hem, men med vädret och en helt slutkörd hund så skippade vi det, det blev lite bus i snön utanför istället. Xerox ligger nu utslagen i sängen (ja jag vet, dödsstraff;)) Men han har varit så himla duktig nu igår och idag så det förtjänar han. Han vet om att han bara får ligga där för att jag är så snäll:)

Så idag blir det nog latmaskande för vår del. Men vi kommer igen=)

28/8-2006

Här kommer någon sorts sammanfattning av de senaste hm 5 månaderna(tror jag det är)
Vi har nu haft Xerox i ca 10 månader, han har varit kastrerad i 3, snart 4 av dom, under denna tid har vi fått lära känna en underbar hund. Om än så otroligt speciell.

Vi har kämpat med kloklippning, vardagslydnad, tävlingslydnad mm mm. Nu känns det superbra, vi tränar inför tävling minst en gång i veckan på klubben(anmäld till tävling den 24 september). Någon sorts aktivering på min lunch & många långa härliga promenader. Vi har även planer på att börja med viltspår, nu när vi har en klöv & allt:) Xerox har skaffat sig en tjej som han tycker mycket om, en liten dvärgpinscher:) Efter kastreringen har han blivit som en valp på nytt & ännu tydligare i sitt kroppsspråk & mer "känslig", fast på ett bra sätt. Han visar tydligt vad han tycker om allt & alla. Han älskar agility & vi ska därför träna det mer på allvar, för att förhoppningsvis tävla nästa vår/sommar. Vi har också bestämt oss för att skaffa en till pinscher, så nu återstår bara att hitta en trevlig kombination:)

Vi har övat en del på att inte jaga harar, det har gått ut på att Xerox ska söka kontakt med mig & gå ordentligt när han/jag ser en hare, vi hade tills idag bara tränat med koppel. Att min träning lönat sig fick jag bevis på idag när en hare rusade iväg bara någon meter från Xerox, han drog visserligen iväg, men bara ca 20-30m, jag visslade & ropade på honom(som en vanlig inkallning) då stannade han & vände på en gång & kom mot mig i full fart, jag är så stolt över honom:)

I helgen var det Mälarpinschern & vi var där igår söndag, det var riktigt trevligt. Såg många snygga pinschrar, både dvärg & mellan & extra roligt var det att få se Xerox pappa på riktigt:)
Det fotades även en hel del & vad jag såg i kameran blev det några riktigt bra bilder. Snyggingen Xerox gör sig så bra på bild:) Han skötte sig väldigt bra, förutom att han verkade ogilla ett par pinschrar & talade om det(två eller tre st tror jag det var), men man kan ju inte tycka om alla. Vi släppte våra hundar lösa i skidbacken en liten bit från ringarna så de fick busa av sig ett par gånger under dagen, det var uppskattat. Men jag är förvånad att inte fler gick omkring med sina vovvar. Alla tre hundarna hoppade in i bilen & somnade på stört efter 10h hemifrån.

Nej nu får det räcka för denna gång:)

/Fia & Xerox


Såhär kan det se ut

Hemma hos oss, när hundarna(& husse med kameran) är i farten. Ska även lägga in en busbild när jag får tid.

Närbild på Aquiro
Närbild

Fin kontakt med matte:)
Kontakt


Nog är det allt två pinschrar vi har;)
Skrot & korn


Kan uppdatera lite vad Aquiro fått vara med om, helgen(fre-sön) har faktiskt varit händelserik, nu blir det en relativt lugn vecka. Vi har varit hos min pappa, där även min syster finns. Där fick han öva på att sitta i min pappas knä, att acceptera det gick kanon, han ville först hoppa ner men det gick över snabbt som tusan, sen tyckte han att det var mysigt att sitta där. Min syster fick kolla på hans tänder(hon har inte mkt hundvana, trodde att Xerox skulle ha ihjäl Aquiro när de lekte tss) hon tog även ett ben ifrån honom utan att tänka efter & jag hann inte reagera, men både "tandvisning" & att ta benet gick hur bra som helst!

Vi har även hunnit med att vara hos min mamma(& hundvakt) där vi övade lite att han skulle vara ensam med bara mamma & med Xerox & mamma. Han var jätteduktig, lite gnäll då & då, men inte någon separationsångest att tala om, inte dåligt för en så mammig valp;)

Sen lyckades jag även att få komma hemifrån lite, Xerox fick tyvärr stanna hemma, men Aquiro fick följa med, på "kalas", vi var totalt 7 st som satt & pratade & lyssnade på lite musik, han sov konstant i mitt knä, helt oberörd. Han har fömågan att somna i mitt knä lite överallt:)

Så nog kommer både han & jag vara rätt slut efter helgen. Men det går snabbt över(iaf för Aquiros del)  :)

/Fia

Första veckorna

Aquiro är en liten busunge, tuff, balanserad & underbart gosig.

Vi har koncentrerat oss på att lära känna varandra & inrätta lite vardagsrutiner. Han är redan en liten mamma-gris & lyssnar helst inte på husse;)

Han följer mig jättebra ute & jag kan ha honom lös i princip jämt(undantag om det regnar ute & han tycker att han inte är nödig). Andra hundar intresserar inte honom än, det är bara Xerox & matte som gäller:)

Han vet att man ska sitta ner &/eller söka ögonkontakt för att få mat, gå in genom dörren mm. Han lyssnar bra på sitt namn & kan sitt & varsågod. Ett app-app eller kort morr vid rätt tillfälle har jag fått göra, men han verkar inte ta det så hårt, ibland har tom svansen fortsatt vifta (förmodligen som lugnande signal/lite osäkerhet, men ändå) efter en liten tillrättavisning. Han är hård men lyssnar väldigt bra.

Leker jättebra med Xerox, efter ett antal ordentliga tillrättavisningar (från Xerox) räcker det att det att det rycker lite i xerox nos eller att han visar tänderna så backar Aquiro, men han är en liten skitunge, har sett att han faktiskt fått tagit ben av Xerox nu på senaste tiden! Jisses.. Mest för att Xerox är snäll, men ändå.

Nej nu vet jag inte vad jag ska skriva mer. Han är med mig på jobbet & alla älskar honom, han är framåt, men balanserad, hälsar, kan gosa lite med vissa, men sen brukar det vara bra, en riktig pinscher med andra ord;)

/Fia